Okrasno lubje – pogosto zastavljena vprašanja.

Od naših strank večkrat prejmemo različna vprašanja glede okrasnega lubja, ki so, se strinjamo, zelo pomembna. Spodaj bomo navedli nekaj vprašanj, ki se pojavljajo večkrat oziroma se nam zdijo pomembna. Upamo, da vam bodo ti odgovori v pomoč. V kolikor pa imate dodatna vprašanja, nas lahko kontaktirate in z veseljem vam bomo odgovorili.

Koliko okrasnega lubja se porabi na 1 kvadratni meter, oziroma kolikšno površino lahko pokrijem z vašo 60 litrsko vrečo?
Odvisno od debeline nanosa. Za optimalno prekrivanje se lubje nanese v debelini okoli 5-8 cm, kar pomeni, da se z eno 60 litrsko vrečo pokrije okoli 1,3 m2. Težko je podati točno številko, saj nekateri nanašajo manj, nekateri več. Okrasno lubje se potem vsako leto doda le v sloju približno 1 cm.

Koliko vreč torej potrebujem za cca 20 kvadratnih metrov?
Za 20 kvadratnih metrov potrebujete okoli 15 vreč, v kolikor se lubje nanaša v debelini okoli 5-8 cm.

Kako hitro lubje zgnije?
Borovo lubje je zelo kvalitetno okrasno lubje, zato razpada počasi, delovanje pa je dolgotrajno. Vsako leto (najbolje je to storiti začetek spomladi) se na že naneseno lubje nanese le tanek sloj novega lubja v debelini približno 1 cm – toliko, da se osveži barva in nadomesti lubje, ki se je v enem letu spremenilo v humus.

Katera frakcija okrasnega lubja je najbolj primerna za moj vrt?
Predvsem odvisno od tega, kakšen vrt imate. Če imate vrt, kjer imate večje grmovnice, vaš vrt pa tudi obsega veliko kvadratnih metrov, potem svetujemo uporabo večje frakcije. V kolikor pa imate vrt, kjer imate manjše grmovnice in rože, potem svetujemo uporabo manjše frakcije. Nikakor pa frakcija ne igra vloge v kvaliteti oziroma samemu delovanju lubja. Izbira frakcije je torej le stvar osebne izbire – kar vam je pač lepše.

Mehansko obdelano lubje?
V naši ponudbi imamo na NOVO tudi mehansko obdelano lubje velikosti 30-60mm, ki je cenejše od preostalega lubja v ponudbi.

Imate v ponudbi tudi okrasne sekance?
Ne, okrasnih sekancev v ponudbi nimamo. Sekanci namreč v primerjavi z lubjem nimajo nobenega delovanja proti plevelu, poleg tega pa so umetno obarvani. Kvaliteta med lubjem in sekanci je torej močno na strani lubja, zato sekancev mi nimamo v ponudbi. O temu smo že pisali tudi tukaj: http://www.lubje.com/okrasno-lubje

Kakšna je barva vašega lubja?
Okrasno lubje, ki ga imamo mi v ponudbi je naravno rjavo-rdeče barve. Naše lubje ustvari zares lep kontrast med lubjem in rastlinami.

Če nanesem okrasno lubje, se bom 100% znebil plevela?
Če se boste pred nanosom lubja znebili obstoječega plevela in njegovih korenin, lubje pa nanesli v dovolj debelem sloju, boste rast plevela močno zmanjšali. V kolikor pa se želite plevela 100% znebiti, močno svetujemo, da pod lubje dodate še našo TKANINO PROTI RASTI PLEVELA.

Bo okrasno lubje zatrlo čebulnice?
Ne, čebulnice skozi okrasno lubje zrastejo brez problema, saj imajo več kot dovolj moči. Okrasno lubje torej čebulnic ne zatre, tako da ste lahko glede tega brez skrbi. Lubje prav tako ne bo zatrlo vaših rož in grmov, ampak samo plevel, saj plevel zaradi delovanja lubja in zastirke, ki jo ustvari lubje, ne bo imel dovolj moči, da bi se prebil skozi.

Imate dodatna vprašanja? Uporabite KONTAKT in z veseljem vam bomo odgovorili!

Okrasno lubje – pogosto zastavljena vprašanja.
4.3 (86.67%) 6 glasov